ANNEMİN ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
MALZEMELER


1 kilo asma yaprağı
4 Adet ortaboy kuru soğan
1,5 çay bardağı zeytinyağı(bir bardağı çiçek yağı yarım bardağı hakiki zeytinyağı olabilir.)
3 Su bardağı pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz,tarçın
2 çay kaşığı yenibahar (tepeleme)
2 yemek kaşığı nane (tepeleme)
Yarım demet maydanoz
Yarım limon su


Hazırlanışı:
Genişçe bir tencereye 4 adet kuru soğan yemeklik olarak doğranır.Tencereye zeytinyağı ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur.soğanlar kavrulurken pirinç yıkanıp suda bekletilir.Soğanlar kavrulduktan sonda içine dolmalık fıstığı ve yıkanmış ve süzülmüş olan pirinç ilave edilir.Pirinç 2-3 dakika kavrulduktan sonra içine şeker ve kuş üzümü ilave edilir. Pirinç suyu  yavaş yavaş çekerken tuz ,tarçın yenibahar,maydanoz ilave edilip karıştırılır. Son olarak 1 bardak su ve yarım limon suyu eklenir. Suyunu çekene kadar altı kısık ateşte 2-3- dakika tencerenin ağzı kapatılıp demlenmesi sağlanır. İç  malzemesi hazırlandıktan sonra sıra geldi yapraklara, asma yapraklarınız eğer salamura ise sıcak suda biraz bekletmeniz yeterli oluyor; eğer taze yapraksa kaynamış suyun içine atıp rengi değişince süzgece alıp soğumasını bekleyebilirsiniz.  
Her bir yaprak için tepeleme bir tatlı kaşığı iç doldurmanız yeterli olacaktır.


Prarik bilgi ;yaprağın altına fırın poşeti koyup sarabilirsiniz.


Öneri : Tencereye dizmiş olduğunuz yaprakları  bitim yerlerini alta gelecek şekilde dizdiğinizde ve üzerinde bir tabak kapatırsanız yapraklar açılmaz.
Dolmayı eğer hafif ekşi seviyorsanız piştikten sonra yarım limon suyu ilave edebilirsiniz.
Dolmalar soğuduktan sonra servis yapın yoksa dağılabiliyor.
Dolmaların üzerini  kapatacak kadar su doldurmanızve  kısık ateşte 40 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Bu vermiş olduğum tariften toplam 100 adet zeytinyağlı yaprak sarması oluyor.

Afiyet olsun.