ANNEMİN ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
MALZEMELER
1 kilo asma yaprağı
4 Adet ortaboy kuru soğan
1,5 çay bardağı zeytinyağı(bir bardağı çiçek yağı yarım
bardağı hakiki zeytinyağı olabilir.)
3 Su bardağı pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz,tarçın
2 çay kaşığı yenibahar (tepeleme)
2 yemek kaşığı nane (tepeleme)
Yarım demet maydanoz
Yarım limon su
Hazırlanışı:
Genişçe bir tencereye 4 adet kuru soğan yemeklik olarak doğranır.Tencereye
zeytinyağı ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur.soğanlar kavrulurken pirinç
yıkanıp suda bekletilir.Soğanlar kavrulduktan sonda içine dolmalık fıstığı ve yıkanmış
ve süzülmüş olan pirinç ilave edilir.Pirinç 2-3 dakika kavrulduktan sonra içine
şeker ve kuş üzümü ilave edilir. Pirinç suyu yavaş yavaş çekerken tuz ,tarçın yenibahar,maydanoz
ilave edilip karıştırılır. Son olarak 1 bardak su ve yarım limon suyu eklenir. Suyunu
çekene kadar altı kısık ateşte 2-3- dakika tencerenin ağzı kapatılıp demlenmesi
sağlanır. İç malzemesi
hazırlandıktan sonra sıra geldi yapraklara, asma yapraklarınız eğer salamura
ise sıcak suda biraz bekletmeniz yeterli oluyor; eğer taze yapraksa kaynamış
suyun içine atıp rengi değişince süzgece alıp soğumasını bekleyebilirsiniz.
Her bir yaprak için tepeleme bir tatlı kaşığı iç doldurmanız
yeterli olacaktır.
Prarik bilgi ;yaprağın
altına fırın poşeti koyup sarabilirsiniz.
Öneri : Tencereye dizmiş olduğunuz yaprakları bitim yerlerini alta gelecek şekilde
dizdiğinizde ve üzerinde bir tabak kapatırsanız yapraklar açılmaz.
Dolmayı eğer hafif ekşi seviyorsanız piştikten sonra yarım
limon suyu ilave edebilirsiniz.
Dolmalar soğuduktan sonra servis yapın yoksa dağılabiliyor.
Dolmaların üzerini
kapatacak kadar su doldurmanızve kısık
ateşte 40 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Bu vermiş olduğum tariften toplam 100 adet zeytinyağlı
yaprak sarması oluyor.
Afiyet olsun.
0 Yorumlar