ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Malzemeler
500 g taze barbunya
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet havuç
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı şeker
2-3 diş sarımsak
Tuz


Hazırlanışı
Barbunyalarınız kuru ise bir gece önceden suda bekletebilirsiniz. Eğer taze barbunya aldıysanız bekletmenize gerek kalmayacak.
Öncelikle tencerenin, içine barbunyalarımızı alalım üzerini biraz geçecek kadar (1 litre ) su ilave edelim ve 10 dakika kadar kaynatalım böylelikle siyah suyunu bırakmasınız sağlıyoruz. Daha sonra kara suyu döküp barbunyayı süzgece alıyoruz. Barbunyalar haşlanırken soğanlarımızı ve sarımsağımızı yemeklik olarak doğrayalım. Tencereye zeytinyağımızı ilave edip soğan ve sarımsağımızı pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavuralım.(çabuk kavrulması için bir çay kaşığı tuz ilave edebilirsiniz).Soğanlar kavrulurken havuçları ince halkalar halinde veya küçük küpler halinde doğrayabilirsiniz, soğanlar yumuşadıktan ve pembeleştikten sonra havuçlarımızı ilave edelim hafif havuçlar da(2 dakika kadar ) kavrulunca, salçayı ekleyelim. Sonra tuz, şeker ve !,5 su bardağı kaynar suyu ilave edin.5 dakika kadar pişirelim ,sonra barbunyaları ilave edelim , eğer yemeğin suyu azaldıysa bir miktar daha kaynar su ekleyebiliriz. Düdüklü tencere kullanacaksanız Orta ateşte düdük ötmeye başlayana kadar pişiriyoruz, düdük ötünce ateşi kısıp 20 dakika pişmeye bırakıyoruz. – Normal tencere de pişirecekseniz 45-50 dakikada pişiriyoruz.
Barbunyalar pişince soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Yemeğin parlak görünmesi için; piştikten sonra hakiki zeytinyağı ilave edebilirsiniz.

Afiyet Olsun