Malzemeler;
  • 100 gr margarin (oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri veya toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yarım su bardağından 1parmak eksik pekmez
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tutam tuz
  • 3 su bardağından 1 parmak eksik un
  • Buğday nişastası

Önemli notlar;

  • Kurabiyenizin ağızda dağılması için margarin ya da tereyağın oda ısısında olması gerekiyor. Soğuk kullanılması halinde veya erimiş tereyağı henüz sıcakken kullanıldığında hamurunuzun sertleşmesine neden olur.
  • Hamurun sert olmaması için fazla un ilave etmeyelim. Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekiyor. Bu sebeple un azar azar ilave etmeliyiz, aksi takdir de hamur piştikten sonra sertleşecektir.
  • Kurabiyenizin kalınlığına göre ısıyı ayarlamalısınız. Örneğin; 180 derecede uzun bir sürede pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiyeyi 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına, hem de sert olmasına neden olur. Bu sebeple hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak kontrollü bir pişirmeye özen gösterin.
  • Pişen kurabiyeleri hemen servis tabağına almayın dağılacaktır. Oda ısısında biraz dinlendirin.
  • Kurabiyeniz henüz hamur halinde iken sertleşmişse içine margarin ilave edip yoğurun.
  • Piştikten sonra kurabiyeniz sertleşme olduysa fırından alın ilk sıcağı geçtikten sonra kurabiye kutusuna ya da kavanoza keten bir bez koyup kurabiyelerinizi sarın kapağını sıkıca kapatıp 1gün dinlendirin.
  • Kurabiyeleriniz çok sert olduğunda farklı değerlendirmek için rondo yardımı ile parçalayıp içine tereyağı ilave edip karıştırın. Böylelikle cheesecake tabanı olarak da kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı;

  1. Derin bir kapta oda ısısındaki margarin ve şekeri mikser yardımıyla çırpılır, üzerine yumurta ilave edilip çırpmaya devam edilir, daha sonra süt, pekmez ilave edip çırpın.
  2. Başka bir kapta un, zencefil, tarçın, karbonat, vanilya, limon kabuğu, tuz ekleyip kaşık yardımı ile karıştırın.
  3. Pekmezli karışım içine kuru malzemeleri yavaş yavaş ilave edip hamur haline getirin.
  4. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz elinize yapışmaması için kaşık yardımı ile azar azar nişasta ilave edip yoğurun.(hamur elinize yapışmayan, kulak memesi bir kıvam elde edin.)
  5. Daha sonra tezgah üzerine nişasta serpin hamuru merdane yardımıyla açın.(Bu işlemi isterseniz iki yağlı kağıt arasına hamuru koyup da açabilirsiniz.)
  6. İstediğiniz kurabiye kalıplarıyla şekiller çıkartabilirsiniz.
  7. Şekli verdiğiniz hamurları dikkatli bir şekilde fırın tepsisine dizelim.
  8. Kontrollü olarak 180 derecede 6 mm kalınlığına şekiller için 17-18 dakika pişirip soğutun.
  9. Kontrollü olarak 180 derecede 3 mm kalınlığı şekiller için 11-12 dakika pişirip soğutun.
  10. Soğuyan kurabiyelerinizi istediğiniz gibi süsleye bilirsiniz, ben sade tercih ettim.
Deneyenlere afiyet olsun.