Malzemeler;
  • 100 gr margarin (oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra ÅŸekeri veya toz ÅŸeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yarım su bardağından 1parmak eksik pekmez
  • Yarım limon kabuÄŸu rendesi
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tutam tuz
  • 3 su bardağından 1 parmak eksik un
  • BuÄŸday niÅŸastası

Önemli notlar;

  • Kurabiyenizin ağızda dağılması için margarin ya da tereyağın oda ısısında olması gerekiyor. SoÄŸuk kullanılması halinde veya erimiÅŸ tereyağı henüz sıcakken kullanıldığında hamurunuzun sertleÅŸmesine neden olur.
  • Hamurun sert olmaması için fazla un ilave etmeyelim. Kurabiye hamuru yumuÅŸak, ele yapışmayan, hafif yaÄŸlı olması gerekiyor. Bu sebeple un azar azar ilave etmeliyiz, aksi takdir de hamur piÅŸtikten sonra sertleÅŸecektir.
  • Kurabiyenizin kalınlığına göre ısıyı ayarlamalısınız. ÖrneÄŸin; 180 derecede uzun bir sürede piÅŸirirseniz sertleÅŸir. Orta kalınlıkta bir kurabiyeyi 200 derecede piÅŸirirseniz hem yanmasına, hem de sert olmasına neden olur. Bu sebeple hamurun yapısına ve kalınlığına baÄŸlı olarak kontrollü bir piÅŸirmeye özen gösterin.
  • PiÅŸen kurabiyeleri hemen servis tabağına almayın dağılacaktır. Oda ısısında biraz dinlendirin.
  • Kurabiyeniz henüz hamur halinde iken sertleÅŸmiÅŸse içine margarin ilave edip yoÄŸurun.
  • PiÅŸtikten sonra kurabiyeniz sertleÅŸme olduysa fırından alın ilk sıcağı geçtikten sonra kurabiye kutusuna ya da kavanoza keten bir bez koyup kurabiyelerinizi sarın kapağını sıkıca kapatıp 1gün dinlendirin.
  • Kurabiyeleriniz çok sert olduÄŸunda farklı deÄŸerlendirmek için rondo yardımı ile parçalayıp içine tereyağı ilave edip karıştırın. Böylelikle cheesecake tabanı olarak da kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı;

  1. Derin bir kapta oda ısısındaki margarin ve şekeri mikser yardımıyla çırpılır, üzerine yumurta ilave edilip çırpmaya devam edilir, daha sonra süt, pekmez ilave edip çırpın.
  2. Başka bir kapta un, zencefil, tarçın, karbonat, vanilya, limon kabuğu, tuz ekleyip kaşık yardımı ile karıştırın.
  3. Pekmezli karışım içine kuru malzemeleri yavaş yavaş ilave edip hamur haline getirin.
  4. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz elinize yapışmaması için kaşık yardımı ile azar azar nişasta ilave edip yoğurun.(hamur elinize yapışmayan, kulak memesi bir kıvam elde edin.)
  5. Daha sonra tezgah üzerine nişasta serpin hamuru merdane yardımıyla açın.(Bu işlemi isterseniz iki yağlı kağıt arasına hamuru koyup da açabilirsiniz.)
  6. İstediğiniz kurabiye kalıplarıyla şekiller çıkartabilirsiniz.
  7. Şekli verdiğiniz hamurları dikkatli bir şekilde fırın tepsisine dizelim.
  8. Kontrollü olarak 180 derecede 6 mm kalınlığına şekiller için 17-18 dakika pişirip soğutun.
  9. Kontrollü olarak 180 derecede 3 mm kalınlığı şekiller için 11-12 dakika pişirip soğutun.
  10. Soğuyan kurabiyelerinizi istediğiniz gibi süsleye bilirsiniz, ben sade tercih ettim.
Deneyenlere afiyet olsun.