Malzemeler;
- Beyaz lahana
- 300 gr kıyma
- Yarım demet maydanoz
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates rendesi
- Tuz, Karabiber, kırmızı pul
biber, Kuru nane
Pişirme suyu için
malzemeler,
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı çiçekyağı
- 2 su bardağı kaynar su
Hazırlanışı;
1. Öncelikle lahanaları
yıkayıp derin bir tencere de az tuz ilave edip kaynar suda haşlayalım. Lahanalar
yumuşayınca süzgeç yardımı ile tepsiye alın.(beyaz lahana ince olduğundan
gereğinden fazla haşlamayın yoksa yırtılır.)
2. Lahanaların damarları
olduğu için damar kısımlarını ve saplarını düzgün bir şekilde keselim.
3. Lahanalar soğurken iç
malzemeleri hazırlayalım,
4. Maydanoz ve pirinci
yıkayıp süzülür,2 adet soğan küp küp yemeklik doğranır.
5. Yemeklik doğradığımız
soğanları zeytinyağ da kavuralım.
6. Kavurduğunuz soğan kabınıza
kıyma, salça ilave edip 5 dakika kavurun.
7. Süzülen pirinç, tuz,
nane, karabiber, domates ilave edilip hepsi 5 dakika karıştırılıp soğumaya
bırakılır.
8. Lahana yaprağını tezgah
üzerine alarak bir kenarına iç malzemeden koyup kalem gibi sarın.
9. Tencerenin dibine
karalahana yaprağı dizin.(isterseniz dibine ve aralara kemikli kaburga
dizebilirsiniz.)
10. Daha sonra, üzerine
sardığınız lahana sarmalarını dizin.
11. Tavanıza sıvıyağ ve
1tatlı kaşığı salça 1-2 dakika kavurun, daha sonra 2 su bardağı su, tuz ilave
edip 1 taşım kaynatın.
12. Kaynamış olan salçalı
suyu lahanaların üzerine gezdirerek dökün. En son olarak dolmaların üzerini
kapatacak küçüklükte 1 tabak ile örtün.
13. Tencerenin kapağını
kapatın.
14. Kısık ateşte sarmalar
yumuşayana kadar pişirin.(piştikten sonra yarım saat bekleyin dolmalar
dağılmasın.)
0 Yorumlar