Kıymalı Karalahana Sarması

Malzemeler;

  • 2 bağ karalahana
  • 300 gr kıyma
  • Yarım demet maydanoz
  • yarım su bardağı pirinç
  • yarım çay bardağı bulgur
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı çiçekyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı acı biber salçası
  • Yarım çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı domates rendesi
  • Tuz, Karabiber, kırmızı pul biber, Kuru nane

 Pişirme suyu için malzemeler,

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı çiçekyağı
  • 2 su bardağı kaynar su

Hazırlanışı;

  1. Öncelikle karalahanaları yıkayıp derin bir tencere de az tu ilave edip kaynar suda haşlayalım. Lahanalar yumuşayınca süzgeç yardımı ile tepsiye alın.
  2. Lahanaların damarları olduğu için damar kısımlarını ve saplarını düzgün bir şekilde keselim.
  3. Lahanalar soğurken iç malzemeleri hazırlayalım,
  4. 1 su bardağı bulgur ve pirinci yıkayıp süzülür,2 adet soğan küp küp yemeklik doğranır.
  5. Derin karıştırma kabınıza süzülen pirinç, soğan, çiçek yağı, kıyma, salça su, tuz, nane, karabiber, domates ilave edilip hepsi karıştırılır.
  6. Lahana yaprağını tezgah üzerine alarak bir kenarına iç malzemeden koyup kalem biri sarın.
  7. Tencerenin dibine karalahana yaprağı dizin.(isterseniz dibine ve aralara kemikli kaburga dizebilirsiniz.)
  8. Daha sonra, üzerine sardığınız lahana sarmalarını dizin.
  9. Tavanıza sıvıyağ ve 1tatlı kaşığı salça 1-2 dakika kavurun, daha sonra 2 su bardağı su, tuz ilave edip 1 taşım kaynatın.
  10. Kaynamış olan salçalı suyu lahanaların üzerine gezdirerek dökün. En son olarak dolmaların üzerini kapatacak küçüklükte 1 tabak ile örtün.
  11. Tencerenin kapağını kapatın.
  12. Kısık ateşte sarmalar yumuşayana kadar pişirin.(.piştikten sonra yarım saat bekleyin dolmalar dağılmasın.)

Yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Deneyenlere afiyet olsun.